2011. szeptember 23., péntek

Miniből maxi...


…avagy miniszoknyából malaclopó maxi táska. Az évek során egyre gyűlik a sok különböző méretű farmernadrág és szoknya a szekrényeimben. Elhatároztam, hogy mindegyikből táskát alakítok szép sorjában. Az első példány el is készült.
Adott egy farmer miniszoknya:
A szétnyitott szoknyának levágtam az alsó szegését és a szoknya szélességében, kb. 20 cm magas színes vastag vászon anyagdarabot hozzávarrtam, az oldalsó széleket visszahajtva letűztem. A szoknyát az anyagból kivágott motívumokkal rátéttechnikával díszítettem:
A bélést vékony vászonból készítettem el. A szoknya alsó részének szélességében és a szoknya magasságának megfelelően vágtam egy anyagdarabot varrásráhagyással. Középre egy cipzáras zsebet varrtam.  Mivel a szoknya szabott és a derékrésze keskenyebb, a felső szélén az anyag visszahajtása után rakásokkal szűkítettem a bélést. Az oldalain is visszahajtottam a varrásráhagyást és a bélést a derékpánt alatt és az oldalsó széleken a szoknyához varrtam.
Az alján a maradék bélésanyagot levágtam és a szoknyát összepatentolva elöl a patentpántot az anyag színéről a pánt mindkét oldalán letűztem. A felső néhány patentot meghagytam nyithatóra, hogy a malaclopóban lehessen majd keresgélni.
A táskát kifordítva, a bélést és a farmert összefogva alul összevarrtam. A táska oldalsó csücskeit keresztben átvarrtam mélységet adva a táskának. Már csak a pántok felvarrása maradt hátra, melyek 70 cm hosszúak és 4,5 cm szélesek lettek kész állapotukban.