2011. szeptember 30., péntek

Mákostészta a fejen

Nem, nem került senkinek sem a fejére az ovis menzaebéd, csak a mákostészta fantázianévre hallgató barka/kabala fonalból készült ez a sapka. A nemrég mutatott linked double crochet öltésekkel kezdtem el dolgozni, és már akkor is említettem, hogy ezzel a vékony fonallal csak nem akart hízni a köröm, így még időben célt változtattam, és inkább egy sapkát formáztam belőle. Kellemes, nem izzad bele az ember feje, de a hűvösebb szelek ellen már véd.
Mivel színátmenetes a fonal, csak 3 féle öltéssel dolgoztam, a linked double crochet sorait egyráhajtásos pálcás sorokkal törtem meg, a passzé részt pedig egyszerű rövidpálcákkal zártam. Szerintem egy ilyen sapkánál ennél több nem kell. Vagy mégis? Még nem döntöttem el, nem fűzök-e bele egy  fekete selyemszalagot is. Mi a véleményetek? Túlzás lenne?

2011. szeptember 26., hétfő

Könyvjelző

Több könyvjelzőt is hímeztem már, volt, ami egyszerű, népi motívumot kapott, de készült bonyolultabb is, mint az alábbi. Az egyik korábbi Keresztszemes magazinban volt a mintája az egyébként népszerű Michael Powellnek könyvjelzőre tervezve, amit én már több színvariációban is elkészítettem, de fénykép csak erről készült.

2011. szeptember 23., péntek

Miniből maxi...


…avagy miniszoknyából malaclopó maxi táska. Az évek során egyre gyűlik a sok különböző méretű farmernadrág és szoknya a szekrényeimben. Elhatároztam, hogy mindegyikből táskát alakítok szép sorjában. Az első példány el is készült.
Adott egy farmer miniszoknya:
A szétnyitott szoknyának levágtam az alsó szegését és a szoknya szélességében, kb. 20 cm magas színes vastag vászon anyagdarabot hozzávarrtam, az oldalsó széleket visszahajtva letűztem. A szoknyát az anyagból kivágott motívumokkal rátéttechnikával díszítettem:
A bélést vékony vászonból készítettem el. A szoknya alsó részének szélességében és a szoknya magasságának megfelelően vágtam egy anyagdarabot varrásráhagyással. Középre egy cipzáras zsebet varrtam.  Mivel a szoknya szabott és a derékrésze keskenyebb, a felső szélén az anyag visszahajtása után rakásokkal szűkítettem a bélést. Az oldalain is visszahajtottam a varrásráhagyást és a bélést a derékpánt alatt és az oldalsó széleken a szoknyához varrtam.
Az alján a maradék bélésanyagot levágtam és a szoknyát összepatentolva elöl a patentpántot az anyag színéről a pánt mindkét oldalán letűztem. A felső néhány patentot meghagytam nyithatóra, hogy a malaclopóban lehessen majd keresgélni.
A táskát kifordítva, a bélést és a farmert összefogva alul összevarrtam. A táska oldalsó csücskeit keresztben átvarrtam mélységet adva a táskának. Már csak a pántok felvarrása maradt hátra, melyek 70 cm hosszúak és 4,5 cm szélesek lettek kész állapotukban.


2011. szeptember 21., szerda

Őszi sapkák nagyfiúknak

Tovább folytatódik a fiúsapka sorozat. Tavaly ősszel csupa lila-rózsaszín sapikat kreáltam. Ez az ősz most a fiúk jegyében telik.
Méret: 8-12 éves; Fonal: Barka-Felhő; Minta: saját.

2011. szeptember 19., hétfő

Színesen télen is

Egy barátnőm Németországban él, és tavasszal vett nagyon finom gyapjú fonalat a Lana Grossatól, amiből szép sálat kötött a kislányának. Szeretett volna hozzá egy sapkát is, de ennek az elkészítését inkább rám bízta.

Egyszerű, és meleg sapkát kívántak, így 3-as tűvel, jó szorosan horgoltam egyráhajtásos pálcákkal. A fonal színeihez illő Barka/libikóka fonalakból készítettem rá egy virágot. reméljük, az igazán hideg idő várat még magára Németországban is, mindenesetre ők már be vannak biztosítva zimankó ellen!

2011. szeptember 16., péntek

Egy új öltésfajta?


Nemrég letöltöttem egy nagyon jó kis kardigán mintát, és egyik nap lelkesen neki is láttam az elkészítésének. A minta leírásában találkoztam egy öltéssel: ldc avagy linked double crochet. Nem ismertem, és nem tudom mi lehet a magyar megfelelője, ha valaki ismeri, segítene nekem?
A lényege: fogjuk a horgolótűt és az előző pálca függőleges szárába beleötlünk, azon keresztül áthúzzuk a fonalat, ez lesz a ráhajtásunk, majd beleöltünk a következő szembe, áthúzzuk a fonalat, és befejezzük, mint a sima egyráhajtásos pálcát. Valahogy így néz ki a folyamat:
Beleöltünk az előző pálca függőleges szárába
Beleöltünk az előző pálca függőleges szárába
Beleöltünk a következő szembe, ott is áthúzzuk a fonalat
És befejezzük a pálcát, ahogyan a sima egyráhajtásos pálcával tesszük
Ettől a kis hátraöltéstől teljesen más, keresztezett szövésű textúrát kapunk. Gyönyörű lesz egyszínű fonallal is, de a színátmenetes fonal is remekül érvényesül.
Itt látszik a különbség, az utolsó néhány öltés egyráhajtásos pálcával készült

Én beleszerelmesedtem ebbe az öltésbe, őszi-téli meleg dolgokhoz kiváló. A minta leírásában nagyon ajánlgatták a szaporításhoz a jelölő használatát. Én persze vagányan belekezdtem anélkül, de bizony, így nagyon kellett figyelnem. Később, már amikor kicsit “szögletesedett” a kör, könnyebb lett a dolgom, de alapvetően sokkal nehezebb észrevenni, hogy hol szaporítottunk az előző körben köszönhetően a hátranyúló pálcáknak.
A fonal, amivel dolgoztam a Barka/Kabala, vékony pamutfonal. Kezdtem őszülni már, csak nem akart növekedni az én kardigánom, így menet közben más lett belőle, de ezt majd legközelebb… Azért a kardigán sem marad el!
Szóval, ha valaki tudja, hogyan is hívják ezt az öltést, segítsen nekem!



2011. szeptember 12., hétfő

Pólóból fonal/ T-shirt yarn


Több helyen olvastam már arról, hogy régi pólókból fonalat lehet varázsolni, végre ki is próbáltam.
A következő leírás alapján fogtam munkához.
Először feltúrtam a szekrényt és találtam egy régi hálóinget, ami még nagyobb is mint egy póló.  Levágtam a felső részt és az alsó visszahajtást, hogy csak egy cső maradjon.
A felső részből, amit később nem használok fel vágtam egy 2,5 cm széles fonalcsíkot és 8-as horgolótűvel elkezdtem körbe horgolni. Nagyon vastag volt a fonal, nehezen haladtam.
Vágtam egy 2 cm széles csíkot és azzal is elkezdtem a horgolást, így már sokkal jobban ment. Nekifogtam a hálóing szétszabdalásához. Ollóval elég nehezen tudtam tartani a távolságot, ezért gurulóvágóval estem neki.

Nem vágtam végig az összehajtott hálóinget csak a vége előtt 5 cm-ig.
Most jön a trükk, amivel egybefüggő hosszú fonal lesz a pólóból.
Az egyben hagyott részt kiterítjük, és az első csíknál ferdén átvágjuk az anyagot a következő felvágott csík felé. Így ferdén felszabdaljuk az összes egyben hagyott részt.
A felvágott kígyót óvatosan széthúzogatjuk, amitől a fonal összepöndörödik. Ezzel el is készült a fonalunk.
A tervem egy kör alakú fürdőszobaszőnyeg volt, de nézzük meg mire futotta a hálóingből.
8-as tűvel 5 láncszemet(lsz) hamispálcával körré zártam és 3 lsz magasítás után 12 egyráhajtásos pálcát(erp) horgoltam a körbe.
2.sor: 3 lsz magasítás (minden sort így kezdünk) minden szembe 1 erp+1lsz került.
3.sor: Minden 2. szemre szaporítunk (páratlan ívekbe: 1 erp+1 lsz, páros ívekbe: 1erp+1lsz+1erp+1lsz)
4.sor: Két ívben szaporítunk, minden 3. ívben 1 erp+1lsz.
5.sor: Minden ívbe 1erp+1lsz.
6.sor: ld. 3.sor
7.sor: ld. 5.sor
8.sor: Minden 3. ívben szaporítunk.
Ezzel a mintával könnyű volt haladni a vastag fonal ellenére. A végeredmény egy 25 cm átmérőjű kör lett, ami fürdőszobaszőnyegnek kicsi, de tányéralátétnek éppen jó.
Nem hagyom ennyiben a dolgot, már túrom is a szekrényt a következő színben passzoló halálraítélt pólóért, hogy kikerekedjen az a fürdőszobaszőnyeg.
Próbáljátok ki Ti is, ha sikerrel jártatok mutassátok meg mit alkottatok!!!


2011. szeptember 10., szombat

Őszi sapkák fiúknak

Egész nyáron őszi sapkákat horholtam egy kedves baráti család 4 fiának. Csíkosak és kockásak, most hármat megmutatok.


Minta: saját; Fonal: Barka-Felhő

2011. szeptember 6., kedd

Kincsek

Egyik hétvégén férjem nagymamájánál vendégeskedtünk, és kézimunkázós szemmel néztem végig a könyvespolcán. Nézzétek, milyen kincsekre leltem. Az egyik könyvet el is kértem kölcsönbe, mert remek kötés és horgolás minták vannak benne.
Aztán találtam egy másik könyvet is. Azt hittem, majd a férfiszakasznak lesz megfelelő, de valójában egy jó kis néprajzi kézikönyv, így azt hiszem, ezt is inkább én fogom olvasni.